Stevens personal training | Als diëten niet werkt, wat moet ik dan wel doen?

Eerder postten we een artikel met vijf redenen waarom diëten, binnen onze definitie, niet werkt. Naar aanleiding hiervan vraag je je misschien af wat dan wel werkt. Daarover geven wij in dit artikel graag duidelijkheid én reiken we een aantal handvaten aan om je doel te verwezenlijken. Lees je mee?

Zoals eerder al gedefinieerd is een dieet veelal gericht op een korte termijn aanpassing in het voedingspatroon, met als doel gewichtsverlies. Dat dit niet werkt ligt naast de 5 lichamelijke redenen, met name in het ‘korte termijn’ aspect. Het is niet realistisch om in een week 3 kilo af te willen vallen, als je je bedenkt dat het verbranden van één kilo vet al plus minus 7000 calorieën kost. Daarnaast is het als je erover nadenkt vrij krom om gedurende een korte periode flink minder te gaan eten, in de wetenschap dat als je weer ‘normaal eet’ de kilo’s er zo weer aanvliegen. Als je het goed wilt doen moet je geen korte termijn dieet volgen, maar een nieuwe –lange termijn- leefwijze aan gaan met als doel gezonder zijn en blijven in plaats van enkel gewichtsverlies.

Een aanpassing in de leefwijze is moeilijk. In een eerder artikel over gedragsverandering werd al aangekaart dat gedrag verankerd zit in onze gewoontes. Gelukkig kan ons lichaam zich ook aanpassen aan nieuwe gedragingen en gewoontes. Een nieuw aangeleerd voedingspatroon zal binnen enkele maanden in de leefwijze geïntegreerd zijn. Geef het dus wat tijd.

Hoe pas je je leefwijze dan aan? Hieronder vind je enkele tips, gericht op vier belangrijke elementen binnen lifestyle, die je op weg kunnen helpen.

  1. Eten

Vermijd geraffineerde suikers en suikerhoudende producten. Probeer zoveel mogelijk onbewerkte producten te eten. Daarnaast is het aan te raden voorverpakte producten te vermijden. Hier zitten vaak toegevoegde suikers en E-nummers in. Eet zo gevarieerd mogelijk zodat je alle benodigde voedingstoffen binnenkrijgt. Eet minimaal drie keer per dag en eet bij trek tussendoor een gezond tussendoortje.

  1. Drinken

Water speelt een essentiële rol in diverse functies van het lichaam zoals een goede spijsvertering en het afvoeren van afvalstoffen. Het is dan ook niet voor niets dat het lichaam voor ongeveer twee derde uit water bestaat. Drink daarom voldoende water, zo’n 2,5 tot 3,5e liter per dag. Probeer ook het drinken van calorie houdende dranken zoals frisdrank zoveel mogelijk te beperken. Drink bij voorkeur water en groene thee.

  1. Trainen

Laten we vooropstellen dat bewegen zoals wandelen en fietsen goed voor je is. Enkel draagt het weinig bij aan het daadwerkelijk fitter of sterker worden van het lichaam. Train bij voorkeur minimaal 2 keer per week en zorg dat je de homeostase (huidige toestand van het lichaam) verstoord voor een optimaal effect van de training. Op die manier prikkel je je lichaam om sterker te worden. Dit is van belang want hoe fitter je lichaam is, hoe meer het in staat is om ziektes en andere tegenslagen op te vangen.

  1. Rusten

Een goede nachtrust is van belang voor het herstel van het lichaam. Tijdens de slaap wordt bijvoorbeeld het spierweefsel gerepareerd en wordt het zenuwstelstel en immuunsysteem onderhouden. Daarnaast is voldoende slaap ook belangrijk om een uitgerust gevoel te hebben, zodat gepresteerd kan worden op je werk of op school. Zorg er daarom voor dat je voldoende slaapt.

Hoe kan ik met een aangepaste leefwijze toch afvallen?

Als je naast een gezonde leefwijze het doel hebt af te vallen dien je simpelweg minder calorieën via je voeding binnen te krijgen dan dat je dagelijks verbruikt (energietekort). Om de negatieve effecten van een zeer geringe calorie inname zoals spierafbraak en vertraagd metabolisme uit de weg te gaan (zie ook, “Vijf reden waarom diëten op korte termijn niet werkt”), dien je het energietekort te beperken van 10% tot 20% ten opzichte van je totale dagelijkse energiebehoefte.

Conclusie: Integreer deze tips in je leefwijze en creëer als je wilt afvallen een energietekort van 10% tot 20%. Verwacht hiermee niet dat je binnen 3 weken het gewenste resultaat hebt behaald, je doel behalen kost tijd. Op deze manier pas je je leefwijze op een verantwoorde manier aan en voorkom je de negatieve effecten van drastisch diëten. Heb je behoefte aan meer informatie of wil je een op maat gemaakt voedingsschema? Aarzel dan niet en neem contact op via info@stevenstraining.nl.

Referenties

Katan, M. (2008). Wat is nu gezond? Fabels & Feiten over voeding. Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam.

Personal Hormonal Profiling, Cursusmateriaal, The Overload Worldwide.

Verburgh, K. (2012). De Voedselzandloper. Uitgeverij Prometheus, Amsterdam.

Wardt van der, M. (2015). “Hoe stel je zelf een voedingsschema op?” Verkregen op 2 februari 2015 via: http://fitzonderfabels.nl/2015/01/14/hoe-stel-je-zelf-een-voedingsschema-op/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s